mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Boyama
  4. »
  5. Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

mobilyaservisi.com mobilyaservisi.com - - 10 dk okuma süresi
136 0
boyadan-sonra-vernik-ne-zaman-atilir

Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Boyanın tamamen kurumasını bekledikten sonra yapılması gerekmektedir. Boyanın tam anlamıyla kuruduğunu anlamak için genellikle birkaç saat veya birkaç gün beklenebilmektedir. Uygulandığı yüzeye, boyanın türüne ve hava koşullarına bağlı olarak bu süre değişkenlik göstermektedir.

Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Ne Kadar Sürede Kurur?

Vernik, uygulanacak yüzeyin daha uzun vadede kullanımını sağlamaktadır. Canlı ve parlak yapısı ile estetik görüntü elde etmek amacıyla kullanılan bir malzemedir. Kimyasal maddelerin birleşiminden oluşmaktadır. Vernikler metal, ahşap ve otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra atılmaktadır.

Vernik, uygulama yapılan yüzeyde çevresel faktörlere karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca yüzeyin dayanıklılığını da artırmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Arabaların boyasını korumak ve parlaklığını sağlamak amacıyla tercih edilmektedir.

Kuru yağ, alkol içinde çözünmüş reçineden oluşan vernik, yüzeye mat veya parlak görünüm vermektedir. Boyanın üzerine uygulandığında çabuk kurumaktadırlar. Ahşap mobilyalar için tercih edilmektedir. Boyaların rengini değiştirmezler.

boyadan-sonra-vernik-ne-zaman-atilir
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

1 – Akrilik Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılmaktadır. İstediğiniz yüzeye akrilik boya ile boyama yapabilirsiniz. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra uygulanan boyanın tamamen kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Kuruma süresi 1 – 2 gün olabilmektedir.

Boyanın kuruduğundan emin olduğunuzda istediğiniz vernik ürününü kullanabilirsiniz. Mobilya tamiri işlemleri sırasında oluşacak çizilmelerde ya da darbelerde vernikler kullanılmaktadır.

2 – Sprey Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

Uygulamak istediğiniz düzeyi sprey boya ile boyadıktan sonra vernik uygulamasını yapabilirsiniz. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Boyalı yüzeyin tamamen kuruması gerekmektedir. Aynı zamanda vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için yapılmış olan boyanın 1 gün kuruması beklenmelidir.

3 – Oto Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır?

Son kat boyayı bitirdikten sonra vernik atmak gerekmektedir. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Vernik atılmadığı takdirde boya mat olacaktır. Aynı zamanda çevresel etkilere karşı korunmasız olacaktır. Bu otomobil boyalarında dikkat edilmesi gereken noktadır. Son kat verniği attıktan sonra 15 ile 20 dakika sonra otomobil fırından çıkabilir. Fakat bir saat boyunca yağmura, çamura maruz kalmadan arabayı korumak gerekmektedir.

Boya Üzerinde Vernik Ne İşe Yarar?

Vernik uygulaması, boyanın ömrü uzatarak ona ekstra bir parlaklık ve koruma sağlamaktadır. Boya üzerine vernik atma işlemi genellikle fırça ve rulo yardımıyla yapılmaktadır. Vernik eşit şekilde dağıtılmalıdır.

Uygulandıktan sonra tamamen kuruması için belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir. Bu süre verniğin markasına ve türüne göre değişir. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Vernik tamamen kuruduktan sonra ikinci bir kat daha uygulanabilmektedir. 2 kat uygulanan bu vernik daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.

Vernik, ahşap yüzeylerde parlaklık verme, koruma ve ahşabın ömrünü uzatmak için kullanılan bir malzemedir. Farklı çeşitleri bulunan verniğin, doğru uygulama teknikleri çok önemlidir. Mobilya montaj işlemlerinde oluşacak olan çizilmeleri onararak vernik uygulaması da yapılmaktadır.

boyadan-sonra-vernik-ne-zaman-atilir

Vernik Nedir? Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Vernik, ağaç, metal ya da boyanmış bir yüzeye parlaklık ve mat görünüm veren bir malzemedir. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Boyama aşamasından sonra boyanın kuruması beklenmektedir. Sonrasında ise vernik uygulaması yapılmaktadır.

Vernik, pek çok alanda kullanılmaktadır. Genellikle 3 ana grupta toplanmaktadır. Bu vernik türleri selülozik, sentetik ve poliüretan verniktir. Özellikleri ise şöyledir;

Vernik Çeşidi Özellikleri
Sentetik vernik Vernik türleri içinde en geç kuruyanıdır. Genellikle ahşap yüzeylerde kullanılmaktadır. Suya karşı dayanıklıdır.
Selülozik vernik Selüloz kökenli bu vernikler çalı, ağaç gibi canlıların hücrelerinden üretilmektedir. Tinerle inceltilerek kullanılmaktadır. Çok çabuk korumaktadır.
Poliüretan vernik Mobilya boyama işleminde profesyoneller tarafından kullanılan vernik türüdür. Bu vernikler çarpmalara ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Mat ve parlak çeşitleri bulunmaktadır.

Vernik Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

boyadan-sonra-vernik-ne-zaman-atilir

Vernik uygulamasından önce, yüzeyin kuru ve temiz olması gerekmektedir. Boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Uygulanacak yüzeyde eski bir vernik veya boya kalıntısı var ise zımpara yardımı ile çıkarılması önemlidir. Yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilmektedir. Aşamaları ise şu şekildedir;

  • Vernik uygulaması bir fırça ve rulo yardımı ile yapılmaktadır. Uygulanan alanın büyüklüğüne göre fırçanın boyutu değişkenlik göstermektedir. Küçük alanlar için ince uçlu fırçalar, büyük yüzeyler için ise daha geniş fırçalar tercih edilebilmektedir.
  • Fırçayı vernik içine tamamen batırmamak önemlidir. Sadece uç kısmını verniğe batırarak, fazla verniği fırça kenarına sıyırabilirsiniz. Fırçayı uygulanacak olan yüzeye hafif şekilde bastırarak düzgün bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.
  • Vernik işlemi yaparken dikkat edinmesi gereken bir nokta ise, ahşabın lifleri yönünde ilerlemektir. Bu yöntem verniğin ahşap yüzeye daha iyi nüfuz etmesini sağlamaktadır.
  • Bir kat vernik uygulandıktan sonra verniğin kuruması için beklenmesi gerekmektedir. Bu süre verniğin türüne ve uygulama koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tamamen kuruduğundan emin olunduktan sonra 2. kat vernik uygulaması yapılabilmektedir.
  • Verdik uygulaması yapıldıktan sonra havalandırmanın iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Vernik türleri, uygulama esnasında zararlı buharlar yayabilmektedir. Bu yüzden bir maske ve eldiven kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

boyadan-sonra-vernik-ne-zaman-atilir

Boyadan sonra vernik nasıl atılır? gibi merak edilen pek çok soru bulunmaktadır. Vernikle ilgili ve hangi verniğin nerede kullanılması gerektiği ile ilgili sorulardan bazıları ise şöyledir;

1 – Su Bazlı Vernik Kaç Saatte Kurur?

Bu vernik çeşidi su geçirmez özelliğe sahiptir. Uygulanan yüzeyler ıslak bez ile kolaylıkla temizlenmektedir. Vernik uygulandıktan sonra ortalama 5-10 dakika içerisinde kurumaya başlamaktadır. 6-12 saatte de sertleşmektedir.

2 – Sprey Vernik Kaç Kat Atılır?

Boya ile vernik etkileşimi açısından 1 günden fazla ara verilmeden uygulanması gerekmektedir. Sprey boya üzerine vernik 3 ile 4 kat olacak şekilde uygulanabilmektedir.

3 – Dış Mekan İçin Hangi Vernik Kullanılmaktadır?

Su, kimyasal ve aşınmaya karşı dirençli olan epoksi vernikler, dış mekanlar için tercih edilmektedir.

4 – Sprey Boyaya Vernik Ne Zaman Atılır?

Sprey boyama işlemi bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilmektedir. Sprey boyadan sonra vernik ne zaman atılır? Boyama işlemi bittikten 1 saat sonra vernik uygulaması yapılmaktadır.  Vernik ile boyanın etkileşimi açısından 1 günden fazla bekletilmemelidir. Sprey boya üzerine vernik 3 – 4 kat olacak şekilde uygulanabilir.

5 – Taş Vernik Nerelerde Kullanılır?

Mutfak tezgahı, bulaşık, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyalarda, boyama ve desen çalışması yapılmış zeminlerde dayanıklılığı artırmak, balkon ve bahçelerde kullanılacak boyalı yüzeylerde, küvet, klozet, duşakabin, fayans, seramik, mermer gibi yüzeylerde kullanılmaktadır.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.