MDF mobilya boyama yapmak isteyen herkes öncelikle bu işlemi kesinlikle evde kendi başına yapabilir. Evlerinizdeki birçok eski mobilyayı yenisini almadan eski halinden çok daha iyi bir görüntüye sahip hale getirebilirsiniz.
Ancak boyama işlemini yaparken dikkat edilmesi gereken önemli kurallar vardır. Bu kuralları öğrenmek istiyor ve profesyonel bir MDF mobilya boyama işlemi yapmak istiyorsanız yazının devamında aradığınız püf noktaların cevaplarını bulacaksınız!
Konu Başlıkları:
Profesyonel MDF Mobilya Boyama İşlemi için 5 Önemli Kural
MDF mobilya boyama işlemi daha önce yapmamış olsanız bile bazı önemli ipuçlarıyla daha başarılı ve daha profesyonel MDF Mobilya boyama işlemi yapabilirsiniz. Bu önemli ipuçlarına değinmek gerekirse;
1 – Temizlik
Boyanın yüzeye daha güzel oturması için ve boyanın pürüzsüz görünmesi için MDF Mobilya boyama yapılacak yüzeyin temiz olması gerekmektedir. Aksi takdirde boyama yapacağınız yer temiz olmazsa kuruduktan sonra pütürlü ve hoş olmayan bir görüntü meydana gelir.
2 – Fırça Tercihi
MDF Mobilya boyama işlemi yaparken kalın kıllı fırçalar kullanırsanız Mobilya üzerinde fırça izi kalır ve güzel görünmez kalın kıllı fırçalar genelde duvar boyamak için kullanılır MDF Mobilya boyama yapılırken ince kıllı fırçalar veya İpek uçlu fırçalar kullanabilirsiniz.
3 – Boya Akışkanlığı
MDF mobilya boyama için kullanacağınız boya kalınlığını gidermek için ilk önce boya mikseri ile boyanızı güzelce karıştırıp topaklanmasını gidermeniz gerekmektedir. Daha sonra fırçanın kıllarını ilk önce suya batırıp sonra boyaya batırırsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.
4 – Mobilya Parçalarını Birleştirme
Eğer boyama yapacağınız Mobilya parçaları demonte ise parçaları birleştirip boyama işlemini yapabilirsiniz. Çünkü parçaları birleştirmeden boya yaparsanız MDF mobilya boyama işlemi bittiğinde parçaları birleştirirken boyada çizilmeler ve hasarlar meydana gelebilir.
5 – Boyanın Kuruma Aşaması
Eğer boya yaptığınız mobilyanın kuruma zamanını beklemeden herhangi bir işlem yaparsanız Boyunuz tam tutmaz ve kabarcıklar meydana gelir.
Boyanın hızlı kuruması için vernik kullanabilirsiniz. Boyanın içine katacağınız vernik çabuk kurumasına yardımcı olacaktır. İlk kat boya tamamen kurumadan asla ikinci kat boyayı yapmamalısınız.
MDF Mobilya Boyama Malzemeleri
MDF Mobilya boyama işlemi yaparken hangi malzemeleri kullanmalıyım diye karar verememiş olabilirsiniz. Aşağıdaki listede yer alan malzemeleri kullanırsanız boyama işlemi yaparken malzeme sıkıntısı yaşamadan profesyonel bir boyama yapmış olursunuz.
- Mobilyanıza uygun renk seçimi
- 200 ya da 180’lik kum zımpara
- Astar boyası
- Şeffaf-vernik
- Rulo-fırça
- Boya kutusu
MDF Mobilya Boyama Yüzey Hazırlığı Nasıl Yapılır?
MDF Mobilya boyama yapmadan önce boyanacak yüzeyin hazırlığını dikkatlice yapmak hem boyanın yüzeyde daha profesyonel durmasını hem de yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamaktadır. MDF Mobilya boyama işlemi yaparken aşağıdaki adımları uygulamak size fayda sağlayacaktır.
- İlk olarak boyama yapacağınız bölgeye kum zımpara kağıdı ile zımparalamanız önemlidir.
- Mobilya zımpara yapmak yüzeydeki delikleri ve pürüzleri gidermenize yardımcı olacaktır.
- Zımpara işlemini yaptıktan sonra yüzeyde bir toz tabakası meydana gelecektir. Bu tabakayı ince bir fırça ile temizlerseniz boyanız kusursuz gözükecektir.
- MDF boyanın emici yapısına dengelemek ve boyanın daha iyi tutulmasını sağlamak için yüzey astarı uygulamasını yapmalısınız.
- Astarı ince bir tabaka halinde rulo veya fırça ile uygulayabilirsiniz.
- Ayrıca mobilya boyama işlemi yaparken Astar kullanmanız yüzey üzerinde olan lekelerin boyama sonrası ortaya çıkmasını engeller.
MDF Ne ile Boyanır?
MDF boyama yapmak için kullanabileceğiniz boyalar aşağıdaki tablodan verilmiştir. MDF mobilya boyama yapılırken hangi boyalar kullanılabilir tablodan bakarak fikir sahibi olabilirsiniz. İşte en iyi mobilya boyası önerisi şöyledir:
Dyo hidrolux | Permolit multi surface |
Rich multi surface | Cadence multi surface |
Permolit, permolife | Polisan x1 |
Polisan x1 hobi art | Su bazlı parlak boya |
Yukarıda ismi yazan akrilik boyaların hepsi ile tüm MDF boyama işlemi Gönül rahatlığıyla yapılabilmektedir.
Parlak MDF Boyama Nasıl Olmalıdır?
MDF boyama işleme yapacağınız yüzeyin parlak ve canlı durmasını istiyorsanız yazının öncesinde bahsedildiği gibi boyama yapılacak mobilyanın işlem öncesi zımpara kağıdı ile zımpara yapılıp arkasından boyama işlemi yapılırsa, boyama yapılan MDF ürün parlak ve canlı duracaktır.
Sprey Boya ile MDF Boyama Yapılır mı?
Sprey boya ile MDF boyama yapımı daha basit ve daha kolay olmakla birlikte, sprey boyanın püskürtme sistemi sayesinde boya daha homojen bir şekilde yayılacağı için daha pürüzsüz bir görüntü elde edebilirsiniz. Ancak sprey boyama işlemini sehpa gibi küçük yüzeylerde yapmanız maliyet açısından daha iyi olacaktır.
Ham MDF Boyama Nasıl Olmalıdır?
Ham MDF güzelce zımparalanır ve boyama işlemine hazır hale gelir. Daha sonra yeterli miktarda fırçaya sürülen boya MDF mobilya üzerine dikkatli bir şekilde sürülür. Boya kuruduktan sonra stencil işlemi yapılarak boyaya istenilen desen verilebilir. Ham mdf boyama işleminin yapıldığı yer bir boyama dükkanı yada ev ortamı olabilmektedir.
MDF Mobilya Boyama Stencil İşlemi Nedir?
Birbirinden farklı desenlerin boya ile kolay bir şekilde yüzeye uygulanması için hazırlanmış şekillere stencil şablon adı verilir. Bu işlem sayesinde boyama sonrası MDF yüzeye istenilen renkte ve şekilde desenler verilebilir.
Akrilik Boya ile MDF Boyama Olur mu?
MDF yüzey üzerine akrilik boya uygulaması yapılması mümkündür. Akrilik boya ile MDF mobilya üzerinde son derece başarılı boyama çalışması elde edebilirsiniz.
Cadence MDF Boyama Nedir?
Cadence boya ile iç ve dış mekan fark etmeksizin zımpara işlemine gerek kalmadan tüm yüzeylerde verniksiz kullanabilirsiniz.
Cadence boya ile, ahşap, mdf, cam, seramik, kumaş, metal, duvar, strafor, alçı, alçıpan vb gibi yüzeylerde tereddüt etmeden kullanabilirsiniz.
MDF Mobilya Boyama ile İlgili Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
İnsanlar evlerindeki eski mobilyaları maddi açıdan hiç zorlanmadan evde tek başına gerekli malzemeler ile MDF mobilyalarını boyayabilmektedirler. Fakat insanların aklında MDF mobilya boyama ile ilgili bazı sorular oluşabilmektedir. Bu sorular ve cevaplarını yazının devamında okuyabilirsiniz.
1 – MDF Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
MDF Mobilya boyaması yaparken kullanabileceğiniz en iyi boya akrilik ve sentetik boyalardır. İstediğiniz renkte ve istediğiniz dokuda bir görünüm elde etmek için boya tercihinizi akrilik ve sentetik boyadan yana kullanmalısınız.
2 – Zımpara Yapmadan Mobilya Boyanır mı?
Yüzey temizliği yapmadan yani zımpara işlemi gerçekleştirilmeden yapılan boyalardan zaman içerisinde çatlamalar ve boyanın tam tutunmaması gibi problemler meydana gelebilmektedir.
3 – Ham MDF’ye Hangi Astar Kullanılmalıdır?
Ham MDF yüzeyinin emiş yüksekliği fazla olduğundan maliyeti azaltmak ve yüzeyi boya yapılacak hale getirmek için kalitesi ve dolgunluğu ile kullanım rahatlığı yönünden MDfix astar kullanımı tavsiye edilmektedir.