mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Tamiri
  4. »
  5. 4 Adımda Mobilya Zımparası Nasıl Yapılır?

4 Adımda Mobilya Zımparası Nasıl Yapılır?

Rumeysa Rumeysa - - 8 dk okuma süresi
139 0
mobilya-zimparasi

Mobilya zımparası, pürüzlü yüzeyleri düzeltmede kullanılmaktadır. Düzeltme işlemini kolaylaştıran zımparalar, aşındırıcı yüzeyi sayesinde pürüzleri kolayca gidermektedir. Aşındırıcı, esnek, yarı sert mesnet veya yapıştırıcı şeklinde unsurlardan oluşan zımparalar, birçok özelliğe bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ahşap başta olmak üzere mermer, alçı ya da metal yüzeylerde de mobilya zımparası kullanılabilmektedir. Kimi zımparalar da kullanıldıkları materyale göre adlandırılmaktadır. Seramik, mobilya, alçı ve demir zımparası gibi adlandırılan zımparalar hakkında merak edilen her şey!

Mobilya Zımparası Nedir?

mobilya-zimparasi Mobilya zımparası, mobilyalar için kullanılan özel bir zımparadır. Mobilya malzemelerinin boyanması ve tasarımlandırılması gibi işlemlerden önce yüzeyin talaş ve parçalarından arındırılması gerekir. Pürüzlü bir yüzeyde yapılmış olan işlemler herhangi bir sonuç vermeyecektir. Mobilya üretiminin ilk aşaması da bundan dolayı mobilya zımparası uygulamasıdır. Mobilya zımparası ile yüzey temizlenir ve işleme hazır hale getirilir.

Ahşap için Hangi Zımpara Kullanılır?

Zımparalar, yapı ve niteliklerine farklı kalınlıklarda oluşturulmaktadır. Kum kalınlığını ifade eden bu kalınlıklar, farklı yüzeyler için özelleştirilmiştir. Bir zımparadaki kum sayısı, aşındırıcı parçacıkların boyutunu ifade etmektedir.

mobilya-zimparasi
Mobilya Zımparası

Sayı ne kadar düşük olursa aşındırıcı parçacık o kadar büyük olmaktadır. Ancak bu zımparalar belirgin çizik oluşturabilmektedir. Daha yüksek sayı ise daha fazla malzeme çıkarmayan fakat ince görünüm sunan küçük parçacıkları göstermektedir.

  • Kaba zımpara
  • Orta zımpara
  • İnce zımpara
  • Ultra ince zımpara

Şeklinde ayrılan zımparalardan, orta zımpara mobilya zımparası olarak da kullanılmaktadır. Orta mobilya zımparası, kumunun ölçüsü orta aralıkta yer alır. Bu kum da genellikle mobilya montajı veya boyamasında ahşap yüzeylerde kullanılmaktadır.

Kolay Ahşap Zımparalama Nasıl Yapılır?

mobilya-zimparasiMobilyanızı boyamak veya bakım yapmak amacıyla yenilemek istiyorsanız mutlaka, zımparalama yapmanız gerekir. Mobilya zımparası, mobilya tamiri için de sıkça kullanılmaktadır. Boyayı ve yüzeyi iyileştiren mobilya zımparası, püf noktaları da içerisinde barındırmaktadır. Mobilyanızı kolayca zımparalamak adına dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:

1 – Mobilya Zımparası ile Zımparalama

mobilya-zimparasiOnarılacak ahşap, küçük bir parçaysa mobilya zımparası kâğıdı ile elde zımparalanabilmektedir. Çıplak ahşaba 80 veya 100 numara pürüzlü zımpara kâğıdını yavaş ve ince şekilde sürtün. Ahşap pürüzsüz hale geldikçe tamamen pürüzsüz ve zımparalanmış bir yüzey için kademeli olarak:

  • 120
  • 150
  • 180

Boyutlu ince zımparalara geçiniz. Bununla birlikte boyalı ya da vernikli bir ahşapta çalışacaksınız mobilya alışverişinde 150 veya 180 kumlu ince zımpara kâğıdı yeterli olacaktır. Çizikleri ve pürüzleri zımparaladıktan sonra ahşabı tozdan arındırarak astarlamaya hazırlayınız.

2 – Boya Öncesi Astar

mobilya-zimparasiAhşabınızı mobilya zımparası ile pürüzsüzleştirip, temizledikten sonra çıplak ahşaba yağ bazlı astar uygulaması yapılmalıdır. Bu noktada gri astar, lacivert ya da kırmızı gibi koyu renkler için iyi bir seçimdir. Açık renkli gri astar veya beyaz astar ise pastel tonlu açık renk boyalar için ideal tercihtir. Astarınızı fırça yardımıyla yayarak iyice kurumasını bekleyin. Ardından ikinci veya üçüncü katı geçin.

3 – Boyama

Yağ bazlı astar ile ahşabınızı astarladıktan sonra yağ bazlı ya da lateks bazlı boyayla boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bir evde lateks bazlı boyanın temizliği kolaydır ve yağ bazlı boyanın içerdiği zararları içermeyecektir. Bununla birlikte uygulaması da kolaydır ve katlar daha hızlı kurur. Mobilyayı korumak adına uygulayacağınız boyalarda ise yarı parlak veya saten boya seçmeniz gerekir.

mobilya-zimparasiMobilya boyamada çok ince ve eşit kat boya için boya fırçası kullanılmaktadır. Boyanın her katında tamamen kurumasını bekleyin. Üçten fazla ince kat uygulamak, iki kalın kattan daha düzgün bir sonuç vermektedir. Fırçadan ziyada boya rulosunu daha kolay kullanıyorsanız, küçük rulo seçmeniz gerekmektedir.

4 – Kaplama

mobilya-zimparasiSatışı yapılacak veya uzun süreli kullanım için mobilyanızı boyuyorsanız ilave bir koruma katmanı uygulayabilirsiniz. Koruma katmanı, temizlenmesi kolay bir yüzey için şeffaf bir kat olmalıdır. Boya tamamen kuruduğunda iki kat halinde su bazlı son katı uygulayarak, katın kurumasını bekleyin. Ardından ikinci katı uygulayın.

Ahşap Zımpara Makinesi Nasıl Kullanılır?

Zımpara makinesi, kullanılacak yüzeyde yer alan talaşın kaldırılmasında ve pürüzsüz yüzey elde etmek için kullanılan makinelerdendir. Zımpara makinesinin dönen taş kısmına bant veya yuvarlak zımpara taşı takılmaktadır.

mobilya-zimparasiBu bant veya taş, makine aksamına uygun tasarlanmıştır. Küçük mobilya zımparası ile uzun uğraşlar sonucu pürüzsüzlük elde edilirken zımpara makineleriyle kısa sürede istenen görüntü yakalanmaktadır. Zımpara makinesi çeşitleri ise şu şekildedir:

ZIMPARA MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ  
Havalı zımpara makineleri Elektrikli zımpara makineleri
El tipi zımparalar Dışa bükey daire zımpara makinesi
İçe bükey zımpara makinesi Balon zımpara makinesi

Sık Sorulan Sorular

Mobilya zımparası ve genel olarak zımparalar hakkında birçok merak edilen bulunmaktadır. Zımparaların kullanım alanları ve kum taneleri hatta uygulama kısmı bile geniş bir yer kaplamaktadır. Bu doğrultuda mobilya zımparası hakkında sık sorulan sorular şu şekildedir:

Mobilya Kaç Numara Zımpara?

İlk olarak mobilya zımparası için 60 veya 80 numara zımpara kâğıdı kullanılmalıdır. Bu zımparalarla mobilya kabaca zımparalanarak daha sonrasında 100 ya da 120 numaralı kağıtlara geçilmelidir. Son olarak 220 numara mobilya zımparası ile pürüzsüz bir yüzey elde edilir.

120 Numara Zımpara Nerede Kullanılır?

120 numara zımpara, yüksek kum sayısına sahiptir. Bu zımpara ev kullanımlarında son adım olarak kullanılmaktadır. Yüzeydeki son pürüzü kaldırmak ve cilaya hazır hale getirmek için kullanılır. Düşük arındırma gücüne sahiptir.

2000’lik Zımpara Nerede Kullanılır?

Ağaç, otomotiv, metal sanayilerinde kuru ve ıslak uygulanan yüksek performanslı ve çok amaçlı bir zımpara ürünüdür.

Zımpara Yapmadan Mobilya Boyanır mı?

Evdeki mobilyalar yenilenmek istendiğinde mobilya zımparası olmadan işlem yapılabilmektedir. Alt kısma astar boya uygulanarak zımpara kullanmaya gerek kalmaz. Ancak kusursuz bir duruş için zımpara uygulanması önerilmektedir.

400 Kum Zımpara Nerede Kullanılır?

240 ve 400 aralığındaki kum değerine sahip olan zımparalar, boya ve vernik uygulamasında katlarda kullanılmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.