mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Boyama
  4. »
  5. Toz Boyama Nedir? Mobilyalar Toz Boya ile Boyanır mı?

Toz Boyama Nedir? Mobilyalar Toz Boya ile Boyanır mı?

Safiye Safiye - - 10 dk okuma süresi
76 0
toz-boyama

Toz boyama yani diğer adıyla elektrostatik toz boya solvent içermeyen ve reçine gibi katı ham maddeden oluşan boyama türüdür. Bu yöntem elektrikli yüklenen toz boya moleküllerinin metal yüzeylere uygulanması sayesinde gerçekleşir. Bu boyama yöntemiyle boya neredeyse yüzde yüze yakın şekilde yüzeye tutunur. Peki mobilya boyama işleminde kullanılır mı? 

Toz Boyama Nedir? Elektrostatik Toz Boya Nedir? 

toz-boyama
Toz Boyama

Toz boyama mikron oranına getirilmiş, solvent içermeyen ve katı ham maddeden yapılan boya türlerinden biridir. Sertleştirici, dolgu, pigment ve katkı hammaddeleri birleştirilerek homojen biçime getirilir. Elektrostatik toz boya yaş boyalara göre daha güvenlidir. 

İlk kez Almanya’da Gemmer aracılığıyla ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde ise mobilya alışveriş sonrasında yıpranan mobilyalar için de kullanılmaktadır. Türkiye’de ise 1980 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. 

Elektrostatik Toz Boya Nerelerde Kullanılır? Toz Boyama ile Mobilya Boyanır mı?

Dekoratif yüzeylerin oluşumunda işe yarayan ve çevre dostu toz boyama günümüzde otomotivden MDF kaplamaya, camdan seramiğe, beyaz eşyadan mimariye kadar her alanda kullanıma uygundur. Yani mobilya tamiri sonrasında toz boyama ile yenilikçi tasarımlar yapabilirsiniz. 

Ayrıca damlatmayan ve akmayan yapısı ile kuru özelliktedir. En çok demir ya da çelik gibi malzemelerde kullanılır.  Peki diğer kullanım alanları nerelerdir?

  • Çelik kapı imalatı
  • Bisiklet üretimi
  • Çocuk park oyuncak üretimi
  • Çelik raf imalatı
  • Mobilya boyama 
  • Beyaz eşya sanayi
  • Aydınlatma sanayi
  • Metal mobilya imalatı
  • Tarım araçları imalatı
  • Panel radyatör imalatı
  • Makine sanayi
  • Alüminyum sanayi 
  • Otomotiv sanayi 

Böylesine çevreci ve oldukça başarılı olan toz boyama işlemi, muhteşem yüzey kaplamalarında ekonomik yatırımlardan biridir. 

toz-boyama

Elektrostatik Toz Boya Nasıl Yapılır? 

Toz boyama yaparken kornea tabancası ile boyayı topraklanmış olan yüzeye püskürtmek gerekir. Ardından tabanca ile toza verilen elektrik gücü metalin yüzeyine çekilir. Sonrasında kaplama belirli sıcaklık ile kürlendikten sonra kaplamaya bağlı olarak kür sıcaklığı da değişiklik gösterir.

Toz boyama en çok metal ve çelik yüzeylerde kullanılsa da özellikle konforlu ve insan sağlığına zararlı olmaması sebebiyle mobilya boyama işlemlerinde de tercih edilmektedir. Peki daha detaylı şekliyle toz boyama işleminde takip edilmesi gereken adımlar nelerdir? 

Toz Boyama Uygulama Adımları 
Yüzey Temizliği  Toz boyama işleminden önce mutlaka yüzeyin temiz ve kuru olması gerekir. Bu aşamada yağ, kirlilik, pas gibi durumların yüzeyden arındırılması, boyanın daha iyi tutması için gereklidir. 
Elektrostatik Uygulama Bu uygulama temizlenen yüzeylere toz boyama yapabilmek için etkili teknolojidir. Toz boya tabancası ile boya malzemesini yüzeye doğru yönlendirmek amaçlı elektro statik güç kullanılır. Bunun amacı boyanın eşit dağılımını sağlamak ve verimli sonuç almaktır. 
Toz Boya Uygulaması  Elektrostatik yüklü olan toz boya kabin içinde eşit şekilde uygulanır. Boya molekülleri yüzeyi tam olarak kaplar. 
Fırınlama İşlemi  Toz boyama sonrası boyanan parça özel ve yüksek ısılı fırın içine yerleştirilir. Böylelikle boyanın erimesi ve yüzeye tam olarak yapışması ile dayanıklılık hedeflenir. 
Soğutma ve Son Kontrol  Parça fırın işleminden sonra soğumaya alınır. Daha sonra kontrol ile birlikte boyanın kalitesine ve kaplama görüntüsüne bakılır. 

Sonuç itibariyle VHS Teknik tarafından uygulanan toz boyama işlemi ile yüzeylerde koruma ve estetik görünüm sağlayabilirsiniz. Toz boyama dayanıklı ve gösterişli kaplama elde etmenin sağlıklı yollarından biridir.

toz-boyama

Toz Boyama Avantajları 

Toz boyalar özellikle son dönem popüler ve konforlu mobilya boyama noktasında fazlasıyla tercih edilmektedir. Birçok sektörde de kullanım alanı bulunan bu boya türlerinin ve işleminin faydaları şöyledir; 

  • Toz boya çevre dostu olup, üretimi ve kullanımı sırasında insan sağlığına minimum zarar verir. Hava ve su kirliliğine neden olmaz. Çevreyi koruma noktasında ayrıca yaş boyalarda açığa çıkan uçucu kimyasallar bu boya çeşidinde yoktur. 
  • Toz boya halihazırda kullanıma uygundur. Yani herhangi bir şekilde karıştırma ve inceltme gibi aşamalardan geçmez. Tabanca hortumuna boyayı koyup uygulamaya başlayabilirsiniz. 
  • Toz boya kullanım teknikleri oldukça basit ve kolaydır. Robot ya da manuel sistemlerde kullanımı pratiktir. Kısa bir eğitimle bu konuda uzman haline gelebilirsiniz.,
  • Toz boya çeşidi düz, parlak, vernik, pürüzlü vb. hemen her yüzeyde kolaylıkla uygulanabilir. 
  • Ön boyama işlemi olmadığı için ekonomiktir. Hem karıştırma hem de atık boyaların kullanımına boya kabininde fırsat vermesi, bu yönünü ortaya koyar. 
  • Yüzde 99 oranında başarı sağlar. Çünkü zıt kutupların birbirini çekmesine bağlı oluşan sisteme göre başarılı tutuculuk sağlanır. Boya işleminden sonra ürün ayrıca aşınmaya dayanıklı, kimyasala ve darbelere karşı dirençli ve dayanıklı hale gelir. 
  • Renk skalası oldukça geniştir. Ayrıca kolaylıkla renk değişimine imkan tanır. 
  • Seri üretim ile özellikle büyük tesisler için kullanışlıdır. 
  • Düşük bakım maliyetine sahip olması da avantajları arasındadır.

Elektrostatik Toz Boya Sorunları / Elektrostatik Toz Boya Dezavantajları 

toz-boyama

Toz boya kullanımı ve üretimi esnasında sağlık açısından yaş boyalara göre daha az zararı bulunan boya çeşitlerinden biridir. Ancak toz boyaların ateş alması için ihtiyaç duyulan enerji miktarı ise sıvı boyaların 100 katı kadardır. Bu sebeple zor ateş alırlar. Diğer yandan bu boya çeşitlerinin sorunları şöyledir; 

  • Portakallanma sorunu olabilir. 
  • Tebeşirlenme görülebilir.
  • Özellikle silikon cephelerde camı silikon ile tutturmaya uygun değildir. 
  • Ön işlemler doğru yapılmazsa zamanla korozyon etkisi görülebilir. 

Elektrostatik Toz Boya Fiyatları 

Elektrostatik toz boyaların fiyatları da birçok etkene bağlı değişiklik arz eder. Bunlar boya miktarı, boya kalitesi, renk seçimi, boyanın uygulandığı yüzey zorluğu ile büyüklüğü gibi unsurlardır. Özellikle boyanın kalitesi fiyatta etkilidir. Bu konuyu mobilya tamiri fiyatları kapsamında ele alacak olursanız, uzun ömürlü ve yenilikçi mobilyalar için kaliteye önem vermelisiniz. 

Diğer yandan yüzeyin büyüklüğü ne kadar fazla ise boya miktarı da o kadar artacağı için fiyat yükselecektir. Ayrıca bazı renk kullanımlarında yüksek pigmente ulaşmak için fazladan boya gerekir. Yani özel renkler için farklı fiyat sunulmaktadır. 

toz-boyama

Sıkça Sorulan Sorular 

Toz boyama popüler boyama tekniklerinden olup, hemen her sektöre damgasını vurmuştur. Otomotiv, mobilya, beyaz eşya sektörü yanında cam, ahşap, metal, çelik yüzeylere uygunluğu işlevsel kullanmaya imkan tanır. Evde mobilya boyama konusunda da oldukça işe yarayan bu uygulama hakkında merak edilen sorular şöyledir; 

1 – Elektrostatik Toz Boya Paslanır mı?

Bu boya çeşidinin kendisinde herhangi bir paslanma durumu görülmez. Ancak ön hazırlık aşamasında hava ile teması olacak şekilde açıklık kalır ise metal kısımlarda paslanma görülebilir. Bu yüzden deneyimli ustalardan yardım almanızda fayda vardır. 

2 – Evde Toz Boyama Nasıl Yapılır? 

Elektrostatik toz boya işlemi için özel ekipman gerekir. Boya parçacıkları boya tabancası ya da silindir aracılığı ile yüklenir ve püskürtülür. Böylelikle yüzeyde negatif ve pozitif yüklenme sonucu tutunma sağlanır. İyi tutunma için toz boyama öncesinde kesinlikle yüzeyin temizlenmiş ve kurumuş olması gerekir. 

3 – Elektrostatik Toz Boya Sağlığa Zararları Var mıdır? 

Elektrostatik toz boya çevre dostu ve solvent yani kimyasal içermeyen bileşenlerden oluşmaktadır. Bu sebeple insan sağlığına minimum zarar verecek şekilde üretilmiştir. Sadece tek bir maske ile güvenli ve sağlıklı şekilde boyama yapabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.