Kira vergisi hesaplama, her mülk sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Gayrimenkul sahipleri kira gelirinin bir miktarını devlete vergilendirmek zorundadır. Peki Kira vergisi hesaplama nasıl yapılır? Yüzde kaç ödenir ya da kimler kira gelir vergisi ödemez sorularının cevabı bu yazıda!
Konu Başlıkları:
Kira Gelir Vergisi Nedir?
Mal ve haklar kiraya verildiği zaman elde edilen gelir “gayrimenkul sermaye iradı” olarak isimlendirilir. Belli koşullarda gelir vergisine mal sahipleri tabi olur. Kiraya verilen gayrimenkul denildiğinde akla sadece ev gelmemelidir. İş yeri, arsa, arazi, villa, yazlık hepsi bu kategoriye girmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı vergileme sistemini tebliğ ve tahsili kısmı için görevlendirilmiştir.
Kira vergisi HESAPLAMA. 2024 Yılı için Nasıl Yapılır?
Kira vergisi hesaplama öncesi verginin hukuki olarak mevzuatta belirlenmektedir. Kira vergisi yüzde kaç sorusu her yıl güncellenmektedir.
Kira geliri oranları her gelir dilimine göre farklılık göstermektedir. Gelir diliminin artması vergi oranının da artmasına sebep olur. Vergi oranları ise yıllık olarak değişmektedir.
Kira vergisi hesaplama için izlenecek en iyi yol şu şekildedir:
- Öncelikle kira geliri belirlenir.
- Giderler düştükten sonra net kira geliri bulunur.
- Net kira geliri üzerinden belirlenen oranlarla hesap yapılır.
Giderler belirlenirken emlak vergisi, sigorta, onarım- bakım gibi giderlerin düşülmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kira Vergisi Hesaplama için Ev Kira Vergisi Ne Kadar?
Konut kira vergisi hesaplama sürecinde vergi dilimleri her yıl değişmektedir. Bu sebeple düzenli takip gerekmektedir. 2024 yılı için genel yüzdelik oranları şu şekildedir:
Kira Vergisi Hesaplama için Ödeme Miktarı | Ödenecek Miktar |
70.000 TL’ye varana kadar | %15 oranında |
150.000 TL’nin 70.000 TL’si için | 10.500 TL, daha fazlası için %20 ödeme |
370.000 TL’nin 150.000 TL’si için | 26.500 TL, daha yüksek bir fiyatta %27 ödeme |
1.900.000 TL’nin 370.000 TL’si için | 85.900 TL, bu fiyatın üzerinde ise % 35 ödeme |
1.900.000 TL’den fazlası için | 621.400 TL, bu miktarın üzerinde ise %40 oranında ödeme yapılması istenmektedir. Kısacası vergiye tabi tutulmaktadır. |
Hangi Durumlarda Kira Vergisi Ödenmez?
Kira vergisi hesaplama gibi kafa karıştıran bir durum da kimlerin vergi ödememe hakkı olduğu ile ilgilidir. 2023 yılı içerisinde 21 bin lira veya altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemiyordu. Bu durum 2024 yılı için ise 33 bin lira olarak açıklandı.
Kimler Kira Gelir Vergisi Ödemez?
Değer artış kazancı kira gelir vergisi hesaplama için 2024 yılında 87 bin lira olarak hesaplanmıştır. Örneğin bir gayrimenkule sahipseniz ve sahip olduktan sonraki beş yıl içinde satış yaparsanız elinize geçen kazanç “değer artış kazancı” olarak vergilenir. 87 bin lirayı aşmadığı takdirde beyanname vermeyebilirsiniz. Ancak istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülür.
Arizi kazançlardaki istisna tutarı geçen yıl 129 bin lirayken 2024’te bu fiyat 8. Gelir Vergisi Kanunu’nun 82. Maddesine göre 200.000 TL olarak tespit edilmiştir. Arizi kazançtan kasıt devamlılık arz etmeyen gelirdir. Örneğin bir ev satışında iki taraf arasında aracılık edip bir miktar komisyon aldınız bu gelire arizi kazanç denir.
Kira Gelir Vergisi Hesaplama Sonrası Ödemeler Nereden Olur?
Kira vergisi hesaplama yapıldıktan sonra birkaç şekilde ödeme yapabilirsiniz. Bunlardan en kolayını seçerek gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
- Vergiden sorumlu bireyler vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi’nden
- GİB mobil uygulamasından
- Anlaşmalı bankaların şubelerine giderek ya da kredi kartıyla internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık uygulamalarından
- PTT iş yerlerinden
- Tüm vergi dairelerine giderek bilgi alınıp ödeme yapılabilir.
Kira Gelir Beyannamesi Hangi Tarihlerde Verilmelidir?
Kira gelirleri için beyanname 2024 yılının Mart ayında belirlenmiştir. Kira beyanında 1 Mart 2024 – 1 Nisan 2024 tarihleri arasında beyannamenin verilmesi gerekir. Kira vergisi hesaplama sonrası Mart ve Temmuz aylarında iki taksitle ödenmelidir.
Bu tarihlerde kira beyannamesi verilmezse ya da eksik verilirse cezai işlem bu aşamada uygulanır. Kira bedelinin yüzde 5’ine kadar değişebilir. Gecikme zammı da aylık %1,60 oranında hesaplanır. Usulsüzlük cezası getirilebilir. Bu da iki kat 1. dereceden hesaplanır. Bunun için kira vergisi hesaplama doğru yapılmalı ve eksiksiz beyanname verilmelidir.
Kira Vergisi Hesaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mükelleflerin en stresli olduğu konulardan biri de kira vergisi hesaplama yöntemi ve sonrasıdır. İşte bu aşamada en çok merak ettiğiniz sorulardan bazıları sizler için sıralandı:
1 -1 Evi Olan Kira Vergisi Öder mi?
Kira vergisi hesaplama özellikle tek eve sahip vatandaşlar için vergi muafiyeti açısından merak konusudur. Bir evi olan vatandaşlar Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan evleri varsa vergiden muaf sayılmaktadır.
2 -Emekli Olan Emlak Vergisi Ödememek İçin Ne Yapmalı?
Tek eve sahip bir emekli “Emlak vergisi muafiyeti” için dilekçe vermesi gerekir. 38 seri no’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin ekinde belirtilen formu doldurmaları yeterli olacaktır. Doldurulan form, evin bulunduğu belediyeye gidilerek teslim edilmelidir.
3 -Ev Sahibi Kirayı Elden Alıyor Ne Yapmalıyım?
Kiranın elden ödenmesi kanıt açısından ve kira vergisi hesaplama açısından problem yaratabilir. Kiracı ödeme sonrası aynı miktarı ev sahibinin hesabına yatırıp bilgiler yer alan dekontu delil olarak alabilir. Ödemenin resmiyette ispatı için de bu durum önemlidir.