2025 mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Alışveriş
  4. »
  5. Kumaş Yırtılması için Mobilya Döşemeciliği Yaptırmak Mantıklı mı?

Kumaş Yırtılması için Mobilya Döşemeciliği Yaptırmak Mantıklı mı?

İş yeri ve evlerdeki mobilyaların döşemeciliği nasıl yapılır? İşte mobilya döşemeciliği yöntemleri!

Safiye Safiye - - 10 dk okuma süresi
103 0
kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 1

Mobilya döşemeciliği işyeri veya ev dekorasyonunda özellikle son dönem sürdürülebilir kaynak kullanımını teşvik amaçlı çevre dostu uygulamalardan biridir. Yani eskiyen, yıpranan ve yırtık mobilyaların deri, kumaş vb. malzemeler ile yeniden restore edilmesi işlemidir. Peki yırtıklar için mobilya döşemeciliği mantıklı mıdır? 

kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 2

Mobilya Döşemeciliği Nedir?

Mobilya döşeme hasar ve deformasyona uğrayan eşyaların yeniden kaplama tekniği ile restore edilmesidir. Hem estetik görünüm hem de işlevsel kullanım için büyük avantaj sunar. Sandalye, koltuk takımı, yatak, sehpa gibi eşyalar üzerinde uygulanabilmektedir. Kullanılan malzemeye ve tekniğe bağlı şekilde farklı renk ve desenlerde yapılabilir.

kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 3

Yırtılan Mobilyalar için Yeni Alışveriş mi Yoksa Mobilya Döşemeciliği mi? 

Bu karar tamamıyla mobilya döşemeciliği konusunu ne amaçla istediğinize ya da mevcut mobilya fiyatına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yani mobilya döşemeciliği mi yoksa yeni alışveriş ile mobilya almak mı karlı noktasında bu sorunun cevabını bulmak önemlidir. 

Bu bağlamda karar almada iki unsura dikkat edin. Öncelikle ihtiyaçlarınıza, sonra zevklerinize göz atın. Eğer mobilyanın iskeletinde sorun oluşmamış ise kumaş yırtığını mobilya döşemeciliği ile halledebilirsiniz. Ancak mobilya uzun süreli kullanıma bağlı çok yıpranmış ise yenisi ile değiştirmek ilerde mobilya tamiri fiyatları bağlamında ek maliyet çıkarmaması için daha mantıklı olacaktır. 

Ayrıca pahalı koltuk modelleri bulunan kişiler yeni mobilya almak yerine mobilya döşemeciliği ile bu işin üstesinden daha az maliyetle çıkabilir. Ancak koltuğun konforu, temizliği, rahatlığından memnun değilseniz ve yırtılmış ise bu noktada da yeni koltuk gündeme gelebilir. Sonuç olarak değişim tamamen fiyat ve kullanım amacına bağlı değişebilir. 

kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 4

Mobilya Döşemeciliği Nasıl Yapılır? 

Mobilya döşemeciliği, hem mobilyaya estetik görünüm kazandırır hem de mobilyanın dayanıklılığının arttırır. Dolayısıyla özel bilgi ve beceri gerektirir. Peki yapım aşaması nasıldır? 

  • Öncelikle mobilyanın iç kısmı hazırlanır. 
  • Sonra sünger ve elyaf yerleşimi yapılır. 
  • Ardından döşeme kumaşı kesilir. 
  • Sonra döşeme kumaşı sabitlenir. 
  • Sonrasında ise döşeme kumaşı doğru şekilde dikilir. 

Ölçüm, kesim ve dikim işlemleri titizlik isteyen süreçlerdir. Bu sebeple mobilya döşemeciliği konusunda alanında uzman ustalardan yardım almak yerinde karar olacaktır. Peki bu işte kullanılacak malzemeler nelerdir? 

Mobilya Döşemeciliği İşleminde Kullanılacak Malzemeler 

Mobilya döşemeciliği alanında kullanılan malzemeler genellikle mobilya türü ve amaca bağlı değişir. Peki bu alanda kullanılan malzemeler ve kullanım alanları nelerdir? 

Malzemeler  Kullanım Alanları 
Ahşap şase  Mobilyanın temel taşı
Sünger  Konfor sağlama 
Sünger yapıştırıcısı  Süngerin sabitlenmesi
Yapıştırıcı bant  Döşeme kumaşının sabitlenmesi 
Döşeme kumaşı  Görsel estetik 
Yastık elyafı  Konfor sağlama 
Vida ve dübel  Parçaları birleştirme 

kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 6

Mobilya Döşemeciliği Türleri 

Mobilya üretiminde özellikle mobilya tamiri konusunda önemli role sahip olan yenileme durumları, son dönemlerde artan mobilya fiyatlarına alternatif olarak tercih edilmektedir. Özellikle pahalı mobilyası bulunan kişiler yenisini almak yerine mobilya döşemeciliği konusunda yardım almaktadır. 

Ustalık gerektiren işlemlerden oluştuğu için ya mobilya tamircisi ya da döşeme ustası tarafından yapılacak teknikler ve kullanım alanları ise şöyledir; 

Döşeme Türü  Kullanım Alanı ve Özellikleri 
Kumaş Döşeme  Mobilya üretiminde en çok kullanılan kumaş türüdür. Genellikle oturma grubu ve yatak odası üretimi ile restorasyonunda tercih edilir. 
Deri Döşeme  Deri mobilya döşemeciliği genellikle daha lüks mobilyalar için tercih edilir. İşyeri ve ofis ortamlarında lüks ve modern mobilya tercihinde kullanılır. 
Sentetik Döşeme  Gerek ev içi gerekse ofis ortamı için dayanıklılık ve estetik görünüm sebebiyle tercih edilebilir. Ayrıca kolay temizlenebilen yapısı da bunda etkilidir.

Mobilya Döşemeciliği / Koltuk Döşeme Modelleri ve Yöntemleri 

Mobilya döşeme alanında koltuk yenileme en çok tercih edilen mobilya tamiri kumaş sorunudur. Modellerine göre koltuklar deri, kumaş, tay tüyü, renkli, desenli, düğmeli şekilde yenilenebilir. Ayrıca yöntemlerine göre de koltuk mobilya döşemeciliği alanında kullanılan teknikler şöyledir; 

Koltuk Döşeme Yöntemleri 
Yüzey Döşeme  Var olan koltuk kumaşının çıkarılması ve yerine ilgi ve ihtiyaca uygun modelin yerleştirilmesi şeklinde yapılır. 
İç Döşeme  Koltuk dolgusunda meydana gelen sorunu gidermek amacıyla dolgunun yenilenmesi işlemidir. 
Tam Döşeme  Tam döşeme ise koltuk modelinin hem iç yapısında hem dış kumaşında değişimine gidilmesidir.

kumas yirtilmasi icin mobilya dosemeciligi yaptirmak mantikli mi 5

Mobilya Döşemeciliği Avantajları

Mobilya döşeme işlemleri kullanıcılarına birçok avantaj sunmaktadır. Başta estetik ve işlevsel kullanım avantajı ile konforlu alanlar yaratmanıza imkan tanımaktadır. Peki diğer faydaları nelerdir? 

  • Kişinin istediği renk, malzeme ve deseni seçmesine imkan tanıyarak özel tasarım mobilya yaratmada bir numaralı tercihtir.
  • Eskiyen ve yıpranan mobilyaları yenileme işlemi ile baştan yaratabilirsiniz. 
  • Profesyonel ellerde yapılan mobilya döşemeciliği hem uzun ömürlü hem de dayanıklı olmaktadır. 

Koltuk Döşeme Fiyat Listesi

Ev ya da ofis mobilyalarını yenilemek isteyenler için en önemli kriter fiyat olmaktadır. Koltuklar zaman içinde yıpranabilir. Ancak bu değişiklik belirli bir bütçe gerektirir. Fiyatlar üzerinde etkili faktörler bulunur. Bunlar; 

  • Koltuğun boyutu döşeme fiyatına etki eder. Yani klasik ve büyük koltuklar daha maliyetlidir. 
  • Koltuğun kumaşı da fiyat üzerinde belirleyicidir. Yani tay tüyü koltuk kaplama fiyatları ile deri, kumaş, sentetik kumaş fiyatları aynı değildir. 
  • İşçilik ve usta tercihi de fiyata etki eder. Yani tecrübeli ve bilindik ustalar daha maliyetlidir. Ancak kalite ile fiyatın aynı oranda ilerlediğini unutmamak gerekir. 
  • Döşeme işleminde kullanılacak olan malzeme kalitesi de ne kadar yüksek olursa o kadar maliyetli olacaktır. 
  • Diğer yandan koltuk modelindeki sorunun büyüklüğü de fiyat üzerinde etkilidir. Yani yıpranma, eskime, yırtılma ile sünger yapısında bozulma değişimi aynı fiyatta değildir. 
  • Döşeme sonrası mobilya boyama, cila vb. ek işlemler de fiyata yansımaktadır. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Mobilya döşeme işlemleri artan mobilya fiyatlarına ve yeni nesil çevre dostu mobilya anlayışına bağlı olarak alternatif tercihlerden biridir. Bu sebeple tamamen ihtiyaca, ilgiye ve maliyete bağlı olarak seçim yapılabilir. Ayrıca bu konudaki sorular üstünden de fikir edinip konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

1 – Koltuk Döşeme İşlemi Süresi Ne Kadardır? 

Koltuk döşeme işlemleri eğer işin ehli usta tarafından yapılıyor ise birkaç günü bulabilir. Ayrıca bu süre koltuk sayısı, işin zorluğu, döşemeci tecrübesi ve yoğunluğuna bağlı şekilde değişiklik gösterebilir. Bu konuda en doğru ve net bilgiyi usta ya da firmadan öğrenebilirsiniz.

2 – Koltuk Döşeme Sonrası Bakım İpuçları Nelerdir?

Koltuk döşeme sonrasında koltuğunuzun dokusuna en uygun temizlik ürünlerini kullanmanız ilk tavsiyedir. Ardından lekelere anında çözüm, düzenli olarak vakumlama da diğer önerilerdendir. Koltuğu koruma kapsamında ise güneşten doğrudan uzak tutmak ve aşırı ısıya maruz bırakmamak en doğru karar olacaktır.

3 – Mobilya Döşemede Trend Modeller Nelerdir? 

Mobilya döşeme alanında en çok tercih edilen modeller genellikle doğaya uyumlu ahşap ve toprak tonları tercihidir. Ardından vintage ve antika modellerin yer aldığı renk ve desenler de fazlasıyla tercih edilir. Daha modern döşeme için canlı ve parlak tonlara ağırlık verilmektedir.

4 – Mobilya Döşeme Teknikleri Nelerdir? 

Birçok tekniğin kullanıldığı bu işlemde yaylı sistemler, düğme tufting, dikişli döşeme, kapitone, yapıştırarak döşeme ile süngere sararak germe en çok tercih edilenler arasındadır. Tekniklere, mobilya modeline uygun şekilde karar verilmektedir. 

İlginizi çekebilir: Ahşap Mobilya Nasıl Boyanır? 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.