2025 mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Montaj
  4. »
  5. Mobilya Montaj Aparatı Nasıl Kullanılır?

Mobilya Montaj Aparatı Nasıl Kullanılır?

Rumeysa Rumeysa - - 9 dk okuma süresi
107 0
mobilya-montaj-aparati

Mobilya montaj aparatı, mobilyaları birleştirirken kullanılan destek elemanlarından biridir. Mobilyacılıkta sık rastlanan mobilya montaj aparatı, mobilyaları sabitlerken veya birbirine bağlarken kullanılmaktadır. Köşe birleştirici özelliği olan mobilya montaj aparatları, irili ufaklı her eşyaya uyum sağlamaktadır. Çok eşya sabitlemek veya kaynaklama işlemleri için kullanılan montaj elemanları nelerdir?

Demonte Mobilya Bağlantı Elemanları Nelerdir?

mobilya-montaj-aparatiDemonte mobilya, parçalara ayrılan ve kolay taşınan mobilyalardır. Demonte mobilya sistemleri, mobilyanın parçalara ayrılması ve kolayca yeniden monte edilmesi adına tasarlanmıştır. Bu sayede demonte mobilyalar depolanıp, saklanabilmektedir. Demonte mobilya sisteminde mobilya montaj aparatı olarak genellikle:

  • Vida
  • Cıvata
  • Kilit
  • Dübel
  • Gergi Çubukları
  • Somun
  • L Demiri

Gibi mekanik bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Bu elemanlar mobilya montaj aparatı olarak da adlandırılmaktadır. Köşe montajı veya mobilya bağlantısında kullanılan bu elemanlar, sağlamlığı ve kullanılabilirliği arttırmaktadır. Eşya sabitlemek ve birleştirme dendiğinde akla gelen mobilya montaj aparatı sistemleri şu şekilde kullanılmaktadır:

1 – Mobilya Birleştirme Vidası

mobilya-montaj-aparatiMobilya birleştirme vidasının kurulumu oldukça kolaydır. Düzeltmek için ise tornavida veya matkap yeterlidir ancak bu elemanda hatalı yerleştirme düşük bir ihtimaldir. Vida kafasında iş için gerekli olan altıgen anahtar deliği yer alır. Mobilya montajı için vidayı matkap yardımıyla işleyerek kurulumu kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

2 – Cıvata

mobilya-montaj-aparatiDişli bir yapıya sahip olan vida benzeri bir bağlantı aparatıdır. Somunla birlikte kullanılır ve iki parçayı birbirine sıkıca kenetlemeye yardım eder. Yapıları sağlamlaştırmaya ve monte etmeye destek olan cıvata, somunla birlikte kullanılmaktadır.

3 – Kilit

mobilya-montaj-aparatiMobilya kilitleri ise sökülebilir sabitleme aksesuarları içerisinde yer alır. Bu mekanizma dolap kapakları, çekmeceler, ahşap kasa, komodin, duvar dolapları ve diğer mobilya tamiri için kullanılmaktadır.

4 – Dübel

mobilya-montaj-aparati
Mobilya Montaj Aparatı

Dübeller, vidanın içinde döndüğü kılıflardır. Çok delikli ve hemen dağılabilen duvarlar için ağır malzemelerin monte edilmesinde kullanılmaktadır. Plastik bir parça olan dübeller, mobilya alışverişinde sıkça satın alınan mobilya montaj aparatı içerisindedir.

5 – Gergi Çubukları

mobilya-montaj-aparatiGergi çubuğu çatı veya inşaat gibi büyük yapılarda yükü aktarma ya da kuvveti yönetme amacıyla kullanılır. Bu çubuğun çalışma mantığı gerilme kuvvetinin aktarılması şeklindedir. Bundan dolayı mobilya montaj işlemlerinde sıkça kullanılır.

6 – Somun

Somunlar genellikle vidanın ya da cıvatanın diğer tarafına takılmaktadır. Vida veya cıvata yerine oturarak bağlantı güçlendiren bu bağlantı elemanı genellikle metalden veya plastikten yapılır. İçi ve dışı da dişli bir yapıdadır.

mobilya-montaj-aparatiSomun, vidayla birlikte kullanılarak parçaları bir araya getirir ve sabitler. Vidalar genelde somunla birleştirilir ve somunun üzerine yerleştirilir. Somun vida üzerine yerleştirilir ve vida sıkılırken parçalar birbirine bağlanır.

7 – Mobilya Montaj Aparatı

mobilya-montaj-aparatiMobilya montaj aparatı genellikle L demirlerine verilen isimdir. L demir, köşe birleştiricidir. L demiri her eşyada kullanılabilir niteliktedir. Eşya sabitlemek ve kaynaklama uzun L demiri ile gerçekleştirilmektir. Uzun parçalı eşyaların birleştirilmesinde de L demir kullanılabilmektedir. Destek vermek, sabitlemek, bağlantı kurmak için kullanılan L demiri, mobilya boyama işlemlerine karşı da dayanıklıdır.

Mobilya Montaj Aparatı Nasıl Kullanılır?

mobilya-montaj-aparatiL demiri veya köşebent, delikli şekiller de sunulmaktadır. Delikli L demir sayesinde demirin bir tarafı duvara diğer tarafı ise mobilyaya monte edilir. Vida, dübel, somon ve matkap yardımıyla L demiri kolaylıkla monte edilebilmektedir. Mobilyalarda L demiri kullanmak esasında avantajlı bir tercihtir. L demiri avantajları şu şekildedir:

L DEMİRİ KULLANMANIN AVANTAJLARI  
Daha hafif yapısından dolayı basit alanlarda bile kullanılabilmektedir. İçeriğindeki karbon alaşımından dolayı ürün dayanıklılığı artar.
Paslanmaz yapısından dolayı mobilyayı deforme etmez. Uzun ömürlü kullanım sunar.
Olası kazalara karşı küçük eşyaların sabitlenmesinde bile kullanılabilir. Kuvveti dengeler.

Ahşap Birleştirme Aparatı Nedir?

mobilya-montaj-aparatiAhşap bağlantı elemanları da tıpkı mobilya montaj aparatı gibi ahşap montajını kolaylaştırmaktadır. Ahşap montajını kolaylaştırırken zamandan da tasarruf etmeyi sağlar. Kurulum işini hiç bilmeyen kişiler bile ahşap bağlantı elemanları sayesinde montajı kolaylıkla tamamlayabilmektedir. Ahşap birleştirme aparatlarından birkaçı şu şekildedir:

  • Pergola ayakları
  • L demirleri
  • Gönye
  • Kalas bağlantısı
  • Sunta bağlantısı
  • Panel duvar bağlantıları
  • Sunta ayakları
  • Gizli askılar
  • Masa köşesi gönyeleri

Sunta Köşe Birleştirme Aparatı Nasıl Kullanılır?

mobilya-montaj-aparatiDik konumda duran iki yüzeyin monte edilmesine olanak sağlayan bu aparat, sunta gibi ince tahtalarda kullanılmaktadır. Darbeye duyarlı olan bu bağlantı elemanı köşe veya merkez noktalarda kullanılmaktadır. Köşeli kısımların düşme, sürtünme veya darbeye bağlı olarak hasar görmesini engeller. Vidalarla desteklenen bu aparat sayesinde suntayı dayanıklı şekilde birleştirebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mobilya montaj aparatı denildiğinde destek sistemleri hakkında birçok merak edilen bulunmaktadır. Mobilyaları monte etmeyi kolaylaştıran bu aparatlar sayesinde güvenli ve sağlam destekler oluşturulmaktadır. Bu noktada mobilya montaj aparatı dendiğinde sık sorulan sorular şu şekildedir:

Mobilya Bağlantı Elemanları Nelerdir?

Mobilya montaj aparatı tek bir destek sisteminden oluşmamaktadır. Birbiriyle bağlantılı ekipmanları içeren bu sistemde yer alan aparatlar:

  • Cıvata
  • Setskur
  • Gijon
  • Somun
  • Vida
  • Vida Pulu
  • Dübel
  • Rod
  • Perçin
  • Bulon
  • Kopilya
  • Tij
  • Rondela
  • Gergi çubuğu

Minifix Bağlantı Sistemi Nedir?

Minifiks, mobilyacılar ve marangozlar tarafından en çok talep gören yapı malzemelerinden biridir. Mobilyaları birbirine bağlamak adına kullanılan en dayanıklı ve en pratik yöntemlerden yalnızca biridir. Ahşap ve türevi mobilyaları bağlamak için kullanılmaktadır.

Montaja Hazır Fakat Montajı Yapılmamış Mobilyaya Ne Denir?

Montaja hazır olup montajı yapılmamış mobilyalara demonte adı verilmektedir. Demonte mobilyaları montajlamak için ise mobilya montaj aparatı kullanılmaktadır.

Mobilyada Kavela Nedir?

Kavela, eğri ve konik biçimli olan ucu yuvarlatılan ya da kütleştirilen çubuk demektir. Kavela, iki ahşabı bir bağlantı aracıyla bağlamada kullanılmaktadır.

Modüler Mobilya Ne Demek?

Modüler mobilya, parçalı mobilyalardır. Bu parçalara da modül adı verilmektedir. Modüler koltuklar çeşitli boyuttaki parçaların bir araya gelmesiyle oluşturulmaktadır. Modüler eşyalar yapboza veya lego parçalarına benzetilmektedir.

Mobilya Yapan Kişiye Ne Denir?

Üretim sektöründe zanaatkarlar bulunmaktadır. Genel olarak ahşap, metal, sünger veya kumaş gibi farklı malzemelerden masa, koltuk, sandalye gibi mobilya üreten kişilere de mobilya ustası denilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.