mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Montaj
  4. »
  5. Özel Ölçü Raf Kestirme Rehberi

Özel Ölçü Raf Kestirme Rehberi

Safiye Safiye - - 10 dk okuma süresi
148 0
raf-kestirme

Raf kestirme mutfak, gardrop ve her türlü bölümde düzeni sağlamak adına işlevsel kullanıma imkan tanır. Özellikle mutfak ve giyinme odalarında yetersiz bölümlere monte işlemi ile konforlu kullanım sağlar. Ahşap, sunta, dolap içi, çelik vb. seçenekleri ile ihtiyaca ve amaca uygun şekilde nasıl kesilir ve ölçüleri nasıl alınır? İşte raf kestirme rehberi niteliğindeki bilgiler… 

Raf Kestirme Çeşitleri Nelerdir? 

Evlerde en çok rafa ihtiyaç olan alanlar mutfak, banyo ve giyinme odalarıdır. Bazen yetersiz gelen hazır dolap içi raflar, tam anlamıyla eşya alımında ihtiyacı karşılamaz. İşte bu noktada isteğe ve ölçüye göre raf kestirme yapabilirsiniz. Kullanılan malzeme kalitesine göre raf çeşitleri şunlardır; 

raf-kestirme

1 – MDF Raf Kestirme 

MDF levha üstüne melamin reçine ile tutkalın emdirilmesi şeklinde yanmaz ve su geçirmez dokuda dekor kağıdı eklenerek yapılır. Daha çok mutfak ve banyo gibi su ile zaman geçirilen alanlara uygundur. Suntaya göre daha dayanıklı bir yapısı vardır. Fazla eşya koruma ve saklanması yönünde bu mekanlar için uygun raf kestirme yapabilirsiniz. 

2 – Ahşap Raf Kestirme

Daha çok dolap içi raflar için tercih edilir. Çünkü ahşap raflar sudan uzak ve ağırlık fazla olmayacak şekilde kullanılırsa uzun ömürlü olmaktadır. Ayrıca kitaplık rafı olarak da estetik görünümüyle dekorasyona uyum sağlayacağı gibi düzen, tertip açısından da avantaj sunmaktadır. 

3 – Dolap İçi Raf Kestirme / Dolap İçi Sunta Raf 

Var olan dolap içi alanını daha da verimli hale getirmek amaçlı raf boyutunu küçültme işlemidir. Bu işlem sayesinde dolap içinde daha fazla raf alanı ve eşyaların düzenli şekilde saklanması sağlanır. Bu sayede dolap içinde fazla yer kazanabilir ve eşyalarınızı kolaylıkla bulabilirsiniz. Özellikle sunta tercihi bu alanlar için uygundur.

Raf Kestirme Nasıl Yapılır? 

raf-kestirme
Raf Kestirme

Raf keseceğiniz alanda doğru ölçümü almak son derece önemlidir. Çünkü yanlış ölçüm ile montaj işlemi sıkıntılı olabilir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şöyledir; 

                        Doğru Ölçümlü Raf Kesimi 
Alan Ölçüsü  Öncelikle raf kestireceğiniz alanı ölçün. Boyutları doğru ayarlamak için mezura ve ölçüm bandı kullanın. Yükseklik, derinlik ve genişlik ölçülerini yazın. 
Raf Sayısı Belirleme  Dolap içine yerleştireceğiniz raf sayısını belirleyin. Bu tamamen dolabın ihtiyacına bağlı değişebilir. Raf sayısı sonrası her rafta kaç parçanın olacağına karar verin. 
Raf Uzunluğu Hesaplama  Raf uzunluğu için dolap genişliğini, raf sayısını ve parça sayısını kullanın. Bu şekilde her rafta bulunacak olan parçaların uzunluğunu bulabilirsiniz. 
Ölçme Kontrolü Ölçümlerinizi kağıda not edin. 
Malzeme Seçimi  Ahşap ve MDF levha, testere, vida vb. aletlerden yardım alın. Bu kısımda ayrıca mobilya tamiri isteyen kısımları da halledebilirsiniz.
Raf Kesimi  Kesim yerlerini işaretleyip doğru kesimi yapın. 

Evde Raf Kestirme Nasıl Yapılır? 

Evde profesyonel anlamda usta tercihi olmadan basit şekilde bu işlemi halledebilirsiniz. Bunun için bazı malzemeler gerekir. Bunlar; 

  • Raf ölçümünü doğru alabilmek için metre ve şerit ölçü bandı gerekir. 
  • Raf kesilecek yeri işaretleme adına tükenmez kalem gerekir. 
  • Rafı kesmek için testere ve monte etmek için matkap gerekir. 

raf-kestirme

Bu malzemeler ışığında aşağıdaki adımları takip ederek kolaylıkla raf kestirme işlemini yapabilir ve maddi zarardan bu şekilde kurtulabilirsiniz. 

  • Dolap içi raf durumunu gözden geçirin. Bu noktada hangi alanda daha fazla rafa ihtiyacınız olduğuna karar verin. 
  • Sonrasında ölçümleri doğru şekilde alın. 
  • Ölçüleri kullanarak kalem ile işaretlediğiniz alanı testere ile kesmeye başlayın. 
  • Son olarak zımpara işleminin ardından kestiğiniz rafı monte edin. Baskı uygulayarak en son dayanıklılığını ölçün. 

Raf Kestirme Sonrası Montaj İşlemi Nasıl Yapılır? 

Ölçülere uygun şekilde kesilen raf parçaları için sıra montaj işlemindedir. Doğru şekilde montaj ile sağlam ve dengeli kullanım sağlayabilirsiniz. Bunun için şunlara dikkat edin; 

Adım  İşlem 
1 . Adım  Dolabın iç yüzeyinde ölçüm yapın ve rafın konumunu belirleyin. 
2 . Adım  Kestiğiniz rafın kenarını zımpara ile pürüzsüz hale getirin ki kıyafet vb. takılmasın. Bu aşamada ayrıca mobilya boyama işlemlerini de halledebilirsiniz. 
3 . Adım  Raf montajı için uygun aletleri hazırlayın. (Vida, dübel vb.)
4 . Adım  Vida ve dübel yardımıyla montaj işlemini yapın. 
5 . Adım  Rafı dengede tutmak için gerekli durumda çekiç yardımıyla rafı düzgünce yerine oturtun. 
6 . Adım  Rafın sağlamlığı için üstüne baskı uygulayın. 

Raf Kestirme için Fiyat Teklifi Alacağınız Firmalar Hangileridir? 

raf-kestirme

Raf kestirme her ne kadar da basit gibi dursa da düzen, sağlamlık ve dayanıklılık noktasında uzun ömürlü kullanım için profesyonel destek almanızda fayda vardır. Hem mobilya ile bütünlük hem de işlevsellik anlamında temiz kullanım için işin ehli usta noktasında aşağıdaki markalardan destek alabilirsiniz. 

1 – Koçtaş Raf Kestirme 

Mutfak dolabı, kitaplık, banyo ve giyinme dolabı alışveriş sonrası raf alanlarında yetersiz gördüğünüz mobilyalarınız için vereceğiniz ölçülerde raf kesimi de yapılmaktadır. Bu noktada MDF raf fiyatları, ahşap ya da sunta rafların fiyatı farklılık gösterebilir. Mağazanın internet sitesi içinde hazır raf modelleri yer almaktadır. 

2 – Ikea Raf Kestirme 

IKEA raf kestirme yerine estetik ve modern işlevsel açık raf ürünleri ile satış yapmaktadır. Modüler bu modelleri ister kitaplık, ister banyoda ister mutfakta isterseniz de ek gardrop olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kapalı depolama alanlarından daha açık ve ferah görünümlü modeller, yeni nesil raf sistemleri içinde yerini alır. 

3 – Bauhaus Raf Kestirme 

raf-kestirme

Bauhaus’ta özel ölçülerle üretilen raf modelleri sayesinde raf kesim işlemine gerek dahi kalmaz. Hemen her dolap içine uygun ölçüde birbirinden farklı portatif raflar olduğu gibi hazır halde açık raf dolapları da mevcuttur. Her mekana uygun modern dokusuyla hem şık görünümlü hem de işlevsel kullanıma imkan tanır. 

4 – Raf Kestir Sitesi 

Raf Kestir sitesi ile özel ölçülere en uygun şekilde dilediğiniz alana raf kestirme işlemi yaptırabilirsiniz. Model, kullanılacak olan levha malzemesi, ölçü farkı fiyata yansıyacaktır. Yapmanız gereken doğru ölçüyü alıp vermektir.

5 – Burak Mobilya Raf Kestirme 

Burak mobilya istediğiniz ölçü ve kalitede raf kesimi yapan firmalardan biridir. Özellikle ahşap raf kesimi noktasında dilediğiniz ölçülerde hızlı hizmet sağlar. Ancak zımpara, mobilya boyama, freze gibi işlemler için ek ücret talep eder. Ahşap panellerde ladin, çam, meşe, ceviz gibi dayanıklı malzemeler kullanılır. 

Sıkça Sorulan Sorular

raf-kestirme

Raf kesimi işlemi birçok avantajı ile ister özel ölçüde ister hazır ölçüde fazlasıyla tercih edilmektedir. Ayrıca bu noktada merak ettiğiniz diğer bilgiler için aşağıdaki sorulara bakabilirsiniz. 

1- Dolap İçi Raf Kesiminde Lazım Olacak Malzemeler Nelerdir? 

Dolap içi raf kesimi yaparken mutlaka elinizin altında matkap, vida, dübel, ölçüm bandı, tornavida, testere, yapıştırıcı, zımpara gibi materyallerin olması gerekir.

2 – Raf Kesim İşlemi Süresi Ne Kadardır? 

Dolap içi raf kesimi yaparken bu tamamen işin büyüklüğü ve deneyim ile ilgilidir. Genellikle birkaç saat süreceği gibi birkaç gün de sürebilir. 

3 – Fazla Raf Ne İşe Yarar? 

Dolap içi alanını daha verimli, etkili ve düzenli şekilde kullanmanıza fayda sağlar. Ayrıca eşyalarınızı özelleştirerek kullanım imkanı da sunmaktadır. 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.