Sunta tamiri sayesinde mobilyada meydana gelen hasarlı böle kolay bir şekilde onarılabilir. Sunta mobilyalar hemen hemen her dönem popüler olan eşyalar arasında yer alır. Zaman zaman da bazı deformelerin ya da hasarların meydana gelmesi de mümkündür.
Böyle durumlarda sunta tamiri nasıl olur diye soruların sorulması oldukça normaldir. Mobilyada hiçbir hasar meydana gelmese bile zamanla orijinal görüntüsünü yitirebilir. Böyle durumlarda tamire ihtiyaç duyulabilir.
Konu Başlıkları:
Sunta Tamiri Nasıl Olmalıdır?
Tamir işi oldukça dikkat isteyen bir iştir. Bu nedenle her aşamasına özen göstermek gerekir. Ayrıca bazı püf noktalarına da dikkat etmek gerekir. Böylece sorunsuz bir tamir süreci yaşanmış olur. Hem de mobilyaların uzun ömürlü olmasına yardımcı olunur.
Mobilyalar bazı nedenlere bağlı olarak zamanla bozulmalara maruz kalabilir. Bu nedenlerden en sık karşılaşılanları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Doğal aşınma ya da yıpranma meydana gelir.
- Çok fazla nemi olan ortamlarda muhafaza edilmesi sebebiyle bozulmalar olabilir.
- Mobilyanın yapısına uyun olmayan sıcaklık koşullarının meydana gelmesi aşınmalara sebep olabilir.
- Mobilyanın yapıştırıcısı da zamanla eskiyebilir.
- Taşınma sırasında meydana gelebilecek çarpalar da hasara neden olabilir.
- Çeşitli böceklerin mobilyaya verdiği zararlar
- Menteşe ya da yay gibi bağlantı elementlerin zamanla eskimesi veya yıpranması
- Üst vernik tabakasının yıpranması
Sunta Tamiri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sunta tamiri sırasında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Bu hususlar sayesinde tamir hem sorunsuz ilerlemiş olur hem de mobilya bir süre daha güvenli bir şekilde kullanılmış olur. Peki nedir bu dikkat edilmesi gerekenler? Bir tablo aracılığı ile göstermek daha mantıklı olacaktır.
Planlama Yapmak | Sunta tamiri öncesi muhakkak bir çalışma planı yapmak gerekir. |
Gerekli Malzemeleri Listelemek ve Temin Etmek | Gerekli olan malzemeleri önceden belirlemek iş esnasında çok büyük kolaylık sağlar. Çünkü böylece söz konusu malzemeleri işe başlamadan önce temin etmiş olursunuz. |
İşaretçiler Kullanmak | Çalışma esnasında rötuş işlemi için özel bir kalem kullanmak mantıklı olur. Bu kalemin keçeli olması gerekir. Ayrıca hasar giderilecek yüzeye uygun bir renk tercih edilmelidir. Keçeli kalem yerine başka bir boya ya da iyot kullanılması da uygun olur. |
Balmumu Kullanmak | Tamir esnasında balmumu kullanmak da gerekli olan durumlardan bir tanesidir. Bu sayede yüzeyde oluşan basit çizikler onarılmış olur. |
Boya | Eğer boya yapılacaksa, çok dikkatli olmak gerekir. Boya izi olması mobilyayı estetik görünümden uzaklaştırır. |
Kırık Sunta Tamiri Nasıl Olur?
Kırık sunta ilk etapta sanki tamiri mümkün olmayan bir problem gibi görünür. Fakat işin aslı öyle değildir. Bu problemi ortadan kaldırmak için birçok yol bulunur. Bu yollar arasında kişi kendisine en kolay geleni gönül rahatlığı ile tercih edebilir.
1 – Zımpara Tozu ve Beyaz Tutkal ile Kırık Sunta Onarılır
En bilinen mobilya tamir yöntemlerinden biri zımpara tozu ve beyaz tutkal karışımıdır. Özellikle kırık sunta tamiri için sık sık kullanılan bir yöntemdir. Üstelik oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilir. Hem yapıştırma hem de dolgu amacı ile kullanılabilir.
2 – Epoksi Macun da Kullanılabilir
Epoksi macun çok genel bir kullanım sağlar. Çünkü yalnızca sunta tamiri için değil aynı zamanda plastik ve metal mobilyaların onarımı için de kullanılır. Genellikle dolgu için kullanıldığını bilsek de sürülen yüzeyi yapıştırmak amacı ile de kullanılabilen bir malzemedir.
3 – Mobilya Tamir Kalemi
Mobilya tamir kalemi de genellikle daha az hasarlarda tercih edilebilen bir malzemedir. Çünkü bu kalem daha çok rötuş yapmak amacı ile kullanılır. Kullanımı ise çok basittir. Kapağını açtıktan sonra direkt bölgeye uygulamak yeterli olur.
Sunta Tamiri ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
Sunta tamiri birçok kişinin canını sıkan problemlerden biridir. Özellikle eşyalarından kolay kolay vazgeçmek istemeyen kişiler ilk yol olarak tamiri tercih eder. Bu süreç ile alakalı da öncesinde merak ettikleri bazı soruların olması oldukça normaldir.
1 – Sunta Tamiri Yalnızca Bir Usta Tarafından mı Yapılır?
Sunta tamiri için illa usta olmaya gerek yok. Bu işlerden biraz anlamak ve gerekli malzemeleri kullanmayı bilmek yeterli olacaktır. Fakat bu durum bazen tamirin boyutuna göre de değişiklik gösterebilir.
2 – Sunta Tamiri Maliyeti Nedir?
Herhangi bir mobilyasında bir hasar meydana gelen kişiler öncelikle tamirin maliyetini merak eder. Çünkü tamir mi yoksa mobilyanın yenisini almak mı daha mantıklı bilmek isterler. Fakat bu sorunun cevabını söz konusu tamirin özelinde vermek daha mantıklı olur. Çünkü pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
3 – Her Tamir İçin Mobilya Zımparası Gerekir mi?
Her tamir için mobilya zımparası gerekmez. Ama genellikle uygulanan adımlardan biri olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle çok eskiyen mobilyaları yenilemek amacı ile yapılan adımlardan biridir.