2025 mobilyaservisi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mobilya Boyama
  4. »
  5. Vernik Nedir? Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Vernik Nedir? Vernik Çeşitleri Nelerdir?

mobilyaservisi.com mobilyaservisi.com - - 9 dk okuma süresi
92 0
vernik-cesitleri

Vernik çeşitleri, kullanım alanlarına göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Vernik, ahşap başta olmak üzere korunması, daha estetik görünmesi ve uzun süre kullanılması istenen eşyalara sürülerek uygulanan malzemedir. Şeffaf, koruyucu katman ve sert izlenim vermektedir.

Vernikler, reçine, kuru yağ, tiner ya da solvent gibi çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden üretilmektedir. Kullanım alanlarına ve üretim şekillerine bağlı olarak vernik çeşitleri bulunmaktadır.

Vernik Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

vernik-cesitleri

İncelendiğinde vernik çeşitleri 3 Ana gruba ayrılmaktadır. Farklı bileşenlere ve özelliklere sahip yaygın olarak kullanılan vernik çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Selülozik vernik
  • Sentetik vernik
  • Poliüretan vernik

Bu 3 ana grup içinde bulunan bu vernik çeşitleri , kullanım alanları ve üretim şekilleri farklı olmaktadır. Bunlar ise;

Üç Ana Gruptaki Vernikler
Ahşap vernik Tahta vernik
Solvent bazlı vernik Ahşap koruyucu vernik
Kokusuz vernik Mat vernik
Araç vernik Plastik vernik
Sır vernik Taş vernik

1 – Vernik Çeşitleri: Sentetik Vernik Nedir?

Sentetik vernik, vernik çeşitleri arasında suya dayanıklı ve en geç kuruyan vernik olarak bilinmektedir. Genellikle ahşap ürünlerde ve mutfak mobilyalarında kullanılmaktadır.

Sağlam olması, yüzeye en iyi şekilde yapışması, neme karşı dayanıklı olması özelliği ile tercih edilmektedir. Tekne, gemi ve nemli yüzeylerde daha çok kullanılmaktadır. Aynı zamanda metal ve benzeri yüzeyler için de uygundur.

2 – Selülozik Vernik Nedir?

Yaygın bir kullanıma sahip olan vernik türlerinden biridir. Tinerle inceltilerek kullanılmaktadır. Ahşap boya üzerine vernik denildiği zaman akla gelen vernik çeşitleri arasında bulunmaktadır. Genel olarak hediyelik eşya ve aksesuarlarda uygulanan vernik türüdür. Fırça ile uygulanmaktadır.

vernik-cesitleri

3 – Poliüretan Vernik Nedir?

Profesyonellerin ve mobilyacıların kullandığı vernik çeşididir. En dayanıklı vernik çeşitleri olarak bilinmektedir. Bu vernik çeşidi çarpmalara, darbelere, çizilmelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.

Mobilya tamiri aşamasında oluşacak olan sıkıntıların giderilmesinde bu vernik çeşidi daha etkili olmaktadır. Vernik çeşitleri arasında dayanıklılığı sebebiyle ve daha uzun süre kullanılması yönüyle çok tercih edilmektedir.

4 – Akrilik Vernik Nedir?

Akrilik boyaların cilalanmasında kullanılan vernik çeşididir. Akrilik verniklerin yarı mat, mat ve parlak olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır. Fırça ve akrilik vernik sprey vernik olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Sprey vernikte uygulama yöntemi ise, 20 – 25 cm uzaklıktan çapraz katlar halinde bütün yüzeyi eşit şekilde uygulanmaktadır.

5 – Mat Vernik Nedir?

Koruma amacıyla kullanılan ve parlaklık istenmeyen yüzeyler için üretilen bir vernik çeşididir. Uygulanan yüzeyde görünmeyen ve belirsiz ince bir tabaka oluşturarak koruma görevini üstlenmektedir.

vernik-cesitleri
Vernik Çeşitleri

Vernik çeşitleri arasında bulunan mat verniğin tercih edilmesinin nedeni doğal görünümde olmasıdır. Yüzeyde film tabakası oluşturduğu, yüksek kalite korunma içerdiği için kullanıldığı süre boyunca su geçirmez, sararma ve çatlama yapmama özelliklerine sahiptir. Genellikle yemek masası ve sehpa gibi eşyalarda kullanılmaktadır.

6 – Su Bazlı Vernik Nedir? Su Bazlı Vernik Nerelerde Kullanılır?

Vernik çeşitleri arasında daha az sağlığa zararlı olması yönüyle tercih edilmektedir. Uygulandığı yüzeyde ekstra koruyuculuk ve parlaklık sağlamaktadır. Vernik çeşitleri arasında ki bu vernik çeşidi genellikle mutfak dolapları, ev mobilyaları, dekoratif eşyalar, cam , metal, polyester, plastik, seramik gibi ürünlerin yüzeylerinde kullanılmaktadır. Uygulandığı yüzeyde 8 saat bekletilmesi önerilmektedir.

Vernik Kullanım Alanları Nasıl Sınıflandırılır?

Vernik, çeşitli reçinelerin inceltici sıvılardaki karışımlarıdır. Bu yüzden reçine veya çözücü türüne göre adlandırılmaktadır. Vernik çeşitleri ve özelliklerine göre vernikler şöyledir;

  • Uygulama yöntemlerine göre; fırça, püskürtme, daldırma verniği
  • Ham maddelerine göre; selülozik vernik, alkid verniği
  • Yüzey etkisine göre; parlak vernik, yarı parlak vernik ve mat vernik
  • Uygulama aşamasına göre; en son kat vernik veya dolgu vernik.
  • Uygulandığı ürüne göre; yat verniği, parke verniği, mobilya verniği
  • Sertleşme tiplerine göre; Gomlak verniği, fiziksel kuruyan vernikler, alkol esaslı vernik, selülozik vernik, sentetik vernik

Vernik Ne İşe Yarar?

vernik-cesitleri

Vernikler birçok konuda işe yaramaktadır. Ahşapların cilalanması için dış yüzeylere uygulanan bir tür ciladır. Dış ve iç mekan mobilya ürünlerinin çok yönlü olarak korunmasını sağlamaktadır. Mobilyaları parlatmak için kullanılan verniklerin görevleri şu şekildedir;

  • Yüzeyleri parlatarak kullanışlı bir hale getirmek
  • Çizilmelere ve darbelere karşı korumak
  • İklim şartlarını etkisiz hale getirmek
  • Dekoratif bir hava kazandırmak
  • Isıya dayanıklı vernikler, özel üretilmektedir. Endüstriyel alanlarda 500 dereceye kadar ısıya dayanıklılık göstermektedir. Metal yüzeyleri korumak amacıyla alüminyum boya üretiminde kullanılmaktadır.

Vernik Nasıl Uygulanır?

Bu işlem için gerekli olan malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemeler zımpara, kuru bezler, tiner, fırça ve vernik olarak bilinmektedir. Mobilya montaj aşamasında oluşan sorunlarda ise hasar gören bölgeye zımparalama işlemi yapılarak vernik uygulaması yapılmaktadır.  Uygulanacak yüzeyin güzelce temizlenmesi ve kurulanması gerekmektedir. Diğer aşamalar ise şöyledir;

  • Zımpara işleminin yapılması
  • Verniğin kutusunda karıştırılması
  • Fırçanın vernik kutusuna üçte bir oranında batırılması
  • Vernik kutusunun üzerinde bulunan bu talimatlar doğrultusunda yüzeye sürülmelidir.

Vernik Renkleri ve Vernik Fiyatları

Birçok vernik çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitlilik  yönünden zengin olan verniğin kendi arasında pek çok rengi mevcuttur. Eğer ahşap üzerine, ahşabı korumak için uygulanacak ise şeffaf vernikler kullanılmaktadır.

Kullanılacak alana ve seçilecek olan vernik çeşidine göre fiyatlarında da değişiklik meydana gelmektedir. Vernik fiyatları piyasalardaki dalgalanmalar ve ülke ekonomisine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Sık Sorulan Sorular

vernik-cesitleri

Vernik çeşitleri ve vernik uygulaması hakkında herkesin merak ettiği pek çok soru bulunmaktadır. Merak edilen vernik soruları ise şöyledir;

1 – Vernik Nasıl Çıkar?

Çıkması gereken vernik ahşap üzerinde ise yüzeyin zımparalanması gerekmektedir. Daha sonra da yüzeye ahşap boyası sürülmesi önerilmektedir. ahşap üzerinden vernik lekesi tinerle de kolay bir şekilde temizlenmektedir. Ele sürülen vernik ise tiner ve aseton yardımı ile kolayca çıkmaktadır.

2 – Boya Üzerine Vernik Atma Nasıl Yapılır?

Mobilya boyama ve ev dekorasyonu boyamalarında, vernik atmak için yüzeyin tam anlamıyla kuruması gerekmektedir. Vernik uygulama süresi, verniğin çeşidine ve uygulandığı yüzeye göre değişim göstermektedir. Boyama işleminin üzerinden 1 – 2 saat  ya da 1 – 2 gün geçmesi gerekmektedir.

3 – Arabada Vernik Nedir?

Arabalarda kullanımı, kendi boyalarını korumak ve parlaklık sağlamak için vernik kullanılmaktadır. Vernik uygulamasını sadece metalik boyalı araçlarda kullanılması önerilmektedir.

4 – Epoksi Vernik Nedir?

Epoksi vernik, epoksi reçineden oluşmaktadır. İçerisinde kimyasal maddelerin etkisini bertaraf eden ve aşınmaya dirençli maddeler bulunmaktadır. En dikkat çeken özelliği renksiz olmasıdır. Epoksi vernik çeşitleri uygulandıkları yüzeyde sert bir tabak oluşturmaktadır. Bu sayede çizilmelere karşı koruma sağlamaktadır.

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.