Vernikli mobilya boyama hobi severlerin, profesyonellerin ve amatörlerin sıklıkla tercih ettiği özel boyama tekniklerinden biridir. Kendinden vernikli şekilde olabileceği gibi astar sonrası boya üstüne vernik uygulaması ile de yapılmaktadır. Kendinden vernikli olan boyalarda yeniden vernik uygulaması gerekmez. Peki vernikli mobilya boyama yaparken hangi tekniklerden yararlanılır?
Konu Başlıkları:
Kendinden Vernikli Boya Nedir?
Kendinden vernikli boya yeni nesil boyama yöntemlerinden biri olup, boyama işlemi sonunda yeniden vernik uygulamasına ihtiyaç bırakmaz. Ahşap, seramik, beton, cam, mermer, taş, laminate gibi yüzeyler en uygun boya türüdür. Özellikleri şöyledir;
- Özellikle parlaklık ve pürüzsüz lake yüzey elde etmek için kullanılır.
- Su bazlı akrilik boya türlerini barındırır.
- Sağlığa zararlı madde içermez.
- Ağır kokulu değildir.
- Uzun yıllar boyunca darbe, çizik durumlarına karşı dayanıklıdır.
- Kendinden vernikli Cadence Very Chalky mobilya boyası kolaylıkla fırça ve rulo yardımıyla uygulanabilir.
- En 71 standartlarına uygun şekilde üretilmektedir.
- Birbirinden farklı renk tonlarına sahiptir. Amber, bebe pembesi, kahverengi, ahşap rengi, açık adaçayı en çok tercih edilen renklerdendir.
- Ayrıca akışkan ve yoğun kapatma özelliğine sahiptir.
- Dikkat etmeniz gereken detay uygulama aşamasında kat aralarında 5 saat beklemenizdir.
Vernikli Mobilya Boyama Teknikleri Nelerdir?
Evde mobilya boyama ve parlak yüzeyli pürüzsüz görünüm için vernikli mobilya boyama tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Bunun iki yolu vardır. Birincisi geleneksel boyama yöntemi olan zımparalama ikincisi ise zımparasız şekilde kendinden vernikli boya ile kusursuz sonuç alacağınız yöntemdir. Bunlar detaylı şekilde şöyledir;
1 – Zımpara – Astar – Boya ve Cila Tekniği
Genellikle ahşap yüzeylerde pürüzsüz doku adına bu yöntem tercih edilir. Pürüzsüzlük adına zımparalama noktası dikkat çekicidir. Peki uygulama aşamaları nasıldır?
Zımparalı Vernikli Mobilya Boyama Tekniği | |
Renk Seçimi | Öncelikle boya rengine ihtiyacınıza ve mobilya türüne göre karar verin. |
Zımparalama | Özellikle ahşap yüzeylerde pürüzsüzlük adına zımparalama işlemi yapın. |
Astar Boya Uygulama | Sonrasında ince şekilde boyanın iyi tutması için astar kat uygulayın. |
Kat Boya Uygulama | Ardından belirli süre sonunda kuruyan astar boya üstüne kat boya atın. |
Cila ve Vernik Aşaması | En son işlemde parlaklık kazanması ve dayanıklı olması için cila ve vernik uygulayın. |
2 – Boya ve Cila Tekniği / Zımparasız Vernikli Mobilya Boyama Tekniği
Zımpara işlemi olmayan yüzeyler için kendinden vernikli akrilik boyalar ile zaman tasarrufu sağlayan boyama tekniğidir. Bunun için uygulamanız gereken adımlar şunlardır;
Kendinden Vernikli Mobilya Boyama Teknikleri Uygulama (Zımparasız) | |
Boyamadan Önce | İşlem yapılacak olan yüzeyi iyice temizleyip kurumasını bekleyin.
Ardından kendinden vernikli mobilya boyama için boya spreyini çalkalayın. |
Boyama Esnasında | Boyayı 25 ile 30 cm uzaklıkta tutarak yüzeye uygulayın.
İhtiyaca göre kuruma işlemlerinin ardından tekrar tekrar ince katmanlar şeklinde püskürtme yapın. Boya sonrası 4 ile 5 saat kadar kuruma süresini bekleyin. Bu aşamada vernik uygulamasına gerek yoktur. |
Vernik Üstüne Boya Olur mu? Vernik Üstüne Hangi Boya Yapılır?
Vernikli yüzeylere yani özellikle ahşap yüzeyler üstüne boya yapmak zor değildir. Bunu kendinden vernikli boyalar ile yapabilirsiniz. Peki vernik üstüne akrilik boya yapılır mı? Akrilik, su bazlı ve yağlı boyalar bu noktada en çok tercih edilen vernikli mobilya boyama için kullanılan boya türleridir. Bu boya türlerinde ekstra vernik ve cila çalışmasına gerek kalmaz.
Boyama yapılacak olan yüzeye vernikli boyama yapıldığında çizik, darbe almış yüzeylerde yüksek kapatıcılık sağlanabilir. Bu sayede de uzun ömürlü ve yenilenmiş mobilya ile hem zamandan tasarruf hem maddi kar elde etmiş olursunuz.
A – Vernikli Mobilya Hangi Boya ile Boyanır? Cadence – Akrilik Boya Özellikleri
Vernikli mobilyalar için ahşap koruyucu, su bazlı akrilik, yağlı mobilya boyaları tercih edilebilir. Özellikle bu konuda Cadence vernikli boya, mobilya renk değiştirme boyası olarak tercih edilen seçeneklerden biridir. Yüzeylerde zımparalama işlemine bile gerek bırakmayan parlaklık ve pürüzsüzlük elde etmede kullanılır. Özellikleri şöyledir;
- Kullanımı oldukça pratiktir.
- Yüzeye kolayca tutunma ve kalıcılık sağlar.
- Özellikle geri dönüşüm noktasında tercih edilir.
- Zımpara ve astarlama işlemine dahi gerek bırakmaz.
- Yüzlerce farklı tonda renkleri mevcuttur.
- Özellikle vernikli mobilya boyama noktasında parlaklık sağladığı için vernik uygulamasına dahi gerek bırakmaz.
B – Vernikli Mobilya Boyama: Vernik Üstüne Boya Nasıl Yapılır?
Vernikli yüzeylerde bazı yeni nesil boya türleri ile yeniden pratik şekilde boyama yapabilirsiniz. Özellikle ahşap mobilyalar için en uygun vernikli mobilya boyama ile dayanıklılık ve yenileme işlemi uygulayabilirsiniz. Peki vernik üstüne boyama nasıl yapılır?
- Vernikli olan yüzeyler için ihtiyacınıza ve mobilyanızın türüne en uygun olan su bazlı kendinden vernikli boya türünü seçin.
- Ardından zımparalama dahi yapmanız gerekmeden yüzeye boyayı sprey kutu, rulo, ya da fırça ile uygulayın. Bu boya türleri genellikle fırça ile uygulandığında dahi iz bırakmaz.
- İlk kat sonrası bekleme süresini dikkate alın.
- Kuruma işleminden sonra yüzeyde pürüz var ise bu sorun gidene kadar aynı işlemi tekrar edin.
Bu şekilde kendinden vernikli mobilya boyama ile uzun yıllar dayanıklı mobilyaların sahibi olabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Vernikli mobilya boyama hobi, profesyonel ya da amatörce yapılan mobilya yenileme ve geri dönüşüm noktasında oldukça işe yaramaktadır. Parlak ve pürüzsüz yüzeyi ile özellikle kendinden vernikli mobilya boyama tekniği son dönemlerin popüler boyama yöntemlerinden biridir. Birçok avantajı sahip bu boyama hakkındaki sorular için aşağıya göz atın.
1 – Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
Akrilik su bazlı boyalar kendinden vernikli mobilya boyama noktasında oldukça işe yaramaktadır. Vernik yüzeyinde zımpara gerektirmeyen işlemlere kadar her alanda parlak ve yüksek kapatıcılık sağlamaktadır.
2 – En İyi Kendinden Vernikli Boya Hangisi?
Bu noktada en çok tercih edilen boya türü akrilik su bazlı boyalardır. Vernikli mobilya boyama için en çok satan akrilik boya Cadence Very Chalky boya türüdür.
3 – Vernikli Mobilya Boya Tutar mı?
Akrilik su bazlı boya türleri vernikli ahşap da içinde olmak üzere zımpara işlemi gerektirmeden uygulanabilmektedir. Tutuculuğu ve kapatıcılığı fazla olduğu için en ince katta dahi yüksek örtücülük sergiler. Sehpa, dolap, ayakkabılık, komodin gibi yüzeylerde vernikli mobilya boyama pratik şekilde uygulanmaktadır.
4 – Vernikli Akrilik Mobilya Boyası Nedir?
Genellikle vernikli mobilya boyama, mutfak ya da dolap boyama gibi yüzeyler için kullanılan boya türlerindendir. Son dönem popüler boya seçenekleri arasında yer alır. Boya sonrası vernik işlemine gerek bırakmaması ve hemen her yüzeye uygun olması, tercih seçenekleri arasında yerini almasında önemli etkendir.
[…] markaları içinde yer alır. Ayrıca kişiye özel ahşap tasarım mobilya üretimi ile ilerde mobilya boyama yaparak yenilikçi ve geri dönüştürülebilir mobilya anlayışına imza […]
[…] ev dekorasyonu “Kendin tasarla” bağlamında mobilya boyama, montaj, tamir vb. basit işlere imkan tanımaktadır. Mobilya montaj kurulum da basit işlemlerde […]